Reabilitarea parcurilor din oraşul Tg. Ocna : Parcul Trandafirilor, Parcul Casa de cultura şi Parcul blocuri C

Unitatea Administrativ Teritoriala Oras Tîrgu Ocna a aplicat la Programul national de imbunatatire a calitatii mediului prin realizarea de spatii verzi in localitati, program ce are ca obiectiv apropierea marimii suprafetelor spatiilor verzi din localitati pe cap de locuitor de standardle europene prin dezvoltarea si modernizarea spatiilor verzi din localitati si infiintarea de noi parcuri, scuaruri si aliniamente plantate ori reabilitarea celor existente.

In acest scop a fost depus proiectul „ Reabilitarea parcurilor din orasul Tg.Ocna : Parcul Trandafirilor, Parc Casa de Cultura , Parc Blocuri C” in valoare totala de 525.517 lei, inclusiv TVA din care 400.000 lei finantare de la Ministerul Mediului si Padurilor din Fondul de Mediu si 125.517 lei din bugetul local .

Proiectul consta in elaborarea unui traseu compus din alei pietonale, defrisarea vegetatiei existenta deteriorata si inlocuirea acesteia cu material dendrologic nou, realizarea unor elemente functionale amplasate intr-o relatie logica si coerenta si o plantare in plus de material dendrologic, cu specii autohtone astfel incat sa rezulte un spatiu functional, cu suprafete verzi cat mai ample.


Pentru obtinerea unei calitati superioare a spatiului din punct de vedere functional, urbanistic, constructiv si estetic vor fi efectuate urmatoarele lucrari:

- creare unui traseu de alei;
- executarea de instalatii aferente reamenajarilor;
- montarea de mobilier urban;
- amenajarea locurilor de joaca cu echipamente de joaca;
- lantarea de vegetatie cu talie joasa medie si inalta, rezistenta la noxe;
- amenajarea spatiilor verzi plantate prin delimitarea acestora;
- realizarea de amenajari florale;
- realizarea de imprejmuire pentru spatiul verde cu gard viu.In cadrul parcurilor, se va utiliza material arbustiv si arborescent din flora autohtona, potrivit climei localitatii, precum si o cantitate mare de material saditor.

Pentru buna functionare a parcurilor vor fi efectuate urmatoarele lucrari:

- plantari de arbori si plante decorative care sa puna in valoare aspectul recreativ, care sa sustina capete de perspectiva, sa creeze ecrane cu elemente inate si dense, sa creeze perspective adanci cu elemente joase, integrate.
- in parcul Trandafirilor se va planta si semana material dendrologic format din: 400 bucati Buxus sempervirens, 40 bucati Juniperus horizontalis, 30 bucati Forsythia intermedia, 33 bucati Prunus cerasifera nigra, 38 bucati Pinus nigra, 31 bucati Robinia pseudoacacia, 4 bucati Thuja columnaris, 235 kg Seminte gazon.
- in parcul Casa de Cultura se va planta si semana material dendrologic format din: 160 bucati Buxus sempervirens, 30 bucati Juniperus horizontalis, 20 bucati Forsythia intermedia, 18 bucati Prunus cerasifera nigra, 23 bucati Thuja columnaris, 85 kg Seminte gazon.
- in parcul La C-uri se va planta si semana material dendrologic format din: 400 bucati Buxus sempervirens, 40 bucati Juniperus horizontalis, 30 bucati Forsythia intermedia, 33 bucati Prunus cerasifera nigra, 38 bucati Pinus nigra, 31 bucati Robinia pseudoacacia, 4 bucati Thuja columnaris, 235 kg Seminte gazon.
- vegetatia aleasa este valoroasa atat din punct de vedere ecologic, cat si peisagistic, creand un spatiu de odihna si relaxare pentru toate categoriile de varsta. Suprafata totala gazonata este de 4500 mp.
- realizarea aleilor pietonale, din materiale ecologice - din pietris cu granulatie mare si piatra de rau;
- realizarea unui loc de joaca pentru copii, care va cuprinde: complex copii, balansoar, leagan dublu, cal dublu cu arc, banci pentru supraveghetori, groapa cu nisip;


Amplasare mobilier urban:

- Banci de lemn pe structura metalica;
- Cosuri de gunoi;
- Obiecte de iluminat stradal care utilizeaza in proportie de 100% energii regenerabile, in acest caz energie solara;
- Obiecte de irigat spatiul verde, in acest caz aspersoare;
- Toalete ecologice.

Avand in vedere specificul zonei se va realiza un sistem modern de irigare a parcurilor din zona centrala, in interiorul aleilor, astfel incat vegetatia existenta si cea propusa pentru plantare sa fie bine intretinuta pe tot parcusul sezonului secetos. Sistemul de irigare, este programat automat sa porneasca si sa opreasca alimentarea aspersoarelor. Udarea plantatiilor va fi programata sa se realizeze noaptea.

Un alt element important care se are in vedere este sistemul de iluminat al parcurilor. Acesta consta in echiparea cu stalpi cu un design modern, care au montate corpuri de iluminat cu surse cu o mare eficacitate luminosa. Sistemul de iluminat va permite petrecerea timpului liber in parcuri si dupa lasarea intunericului. De asemenea, faptul ca acesta va fi iluminat si pe timpul noptii, va descuraja vandalizarea spatiilor verzi si a mobilierului din zona parcurilor. In cadrul proiectului de reamenajare a parcurilor in orasul Targu Ocna s-a optat pentru implementarea unor sisteme inovatoare de iluminat public care utilizeaza in proportie de 100% energii regenerabile, in acest caz energie solara.

Reabilitare si modernizare strazi oras Tg.Ocna
         Prin OUG nr.28/2013 a fost aprobat Programul national de dezvoltare locala, in care sunt prevazute o serie de obiective de investitii ce vor fi finantate din fonduri de la bugetul de stat  prin Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

            Pentru accesarea acestor fonduri Unitatea Administrativ Teritoriala Oras Tîrgu Ocna a depus proiecte  pentru reabilitarea si modernizarea urmatoarele strazi: Daniela Caurea ( 657 ml ), Tabacari ( 1070 ml ), Stefan Constantinescu ( 360 ml ), Avram Iancu ( 460 ml ), Capitan Busila 1020 ml ),Traian (285 ml), Mosoare (419 ml ), Nucului ( 406 ml ), Bradului ( 1520 ml ), Gura Slanic de la Parcul Magura pana la intersectia cu str. Coasta Magurii( 500 ml ), Coasta Magurii (240 ml ), Salciilor (224 ml ) si Sergent Donici ( 120 ml ).