E-mail Print PDF

Tratament balnear

Turismul de tratament balnear este favorizat de existenta factorilor naturali de cura, a Centrului Balnear Parc Magura, a bazei de tratament din Complexul Balnear Magura si amenajarile pentru tratament realizate de catre societatea Salina Tg. Ocna la nivelul orizontului IX.
Factori naturali balneoterapeutici:
- izvoarele de ape minerale sulfuroase, clorurate, sodice, slab bicarbonatate, hipotona / hipotona, recomandate pentru tratarea de afectiuni ale tubului digestiv, hepato-biliare, ginecologice cronice, reumatismale si ale cailor respiratorii;
- mediul de salina (Salina Tg Ocna), al carui microclimat este recomandat pentru tratarea afectiunilor cronice respiratorii (in principal astm, bronsita cronica)
- bioclimatul sedativ, de crutare, cu usoare nuante de stimulare.

Centrul Balnear Parc Magura

Centru de tratament balnear Parc Magura are o suprafata de 1.019 mp cuprinzand  :

-  Baza de tratament cu spatiile de testare medicala, spatiile de fizioterapie, intretinere si recuperare precum si spatiile tehnice aferente. Acest corp de cladire este construit din doua aripi dispuse simetric  in fiecare dintre ele urmand  a functiona cabinete pentru tratamente de fizioterapie, kinetoterapie, electroterapie, bai galvanice, impachetari cu parafina, dietoterapie,
masaj recuperatoriu, dus subacvatic, tratamente aerosoli, cabinet de infrumusetare,  drenaj limfatic,etc. iar intr-un viitor apropiat, intr-un spatiu va fi amenajata o  moderna sala de fitness .
Serviciile oferite de dotarile bazei de tratament sunt completate cu functiunile complementare, respectiv doua piscine in aer liber, amplasate in incinta interioara a bazei de tratament, una pentru adulti si cealalta pentru copii .
-  Corpul social adaposteste grupurile sanitare pentru public si bateriile de dusuri si vestiare pentru utilizatorii piscinelor amplasate in incinta ansamblului.In cadru acestui corp de cladire a fost amenajat un spatiu pentru depozit propriu si grup sanitar pentru personal.
-  Corpul tehnic adaposteste spatiile pentru instalatiile de tratare a apelor uzate, pompele si instalatiile de filtrare pentru apa piscinelor, centrala termica si un vestiar cu grup sanitar pentru personalul tehnic.

Salina Tirgu Ocna

Salina este situata la circa 2 km de oras, in masivul de sare Valcele-Slatinele, la 240 m adancime si reprezinta, prin microclimatul de salina, un important factor natural de cura utilizat in terapia afectiunilor respiratorii. Recunoasterea si utilizarea in scop terapeutic a mediului de salina, cu precadere in ultimele decenii, a pornit de la o serie de observatii incepand inca din secolul al XIX-lea, si anume: absenta imbolnavirilor de bronsita cronica si astm la minerii din minele de sare de la Wieliczka precum si vindecarea rapida a acestor boli la noii angajati, ameliorarea pana la disparitie a crizelor de astm la bolnavii astmatici refugiati in timpul celor doua razboaie mondiale in pestera dezvoltata in sare Kluttert, utilizata ca adapost In timpul bombardamentelor.Caracteristica principala a microclimatului salinelor este constanta parametrilor fizici, chimici si microbiologici (fara variatii zilnice sau sezoniere), spre deosebire de aerul de la exterior. Parametrii climatici pentru salinele din Romania sunt: temperatura, de aprox. 12° - 13°, umiditatea relativa, de cca. 60 - 80 %, curentii de aer cu viteze , reduse, practic insesizabile, presiunea aerului este similara celei de la exterior sau cu diferente mici. Toate aceste caracteristici determina un bioclimat caracterizat printr-un inconfort termic de racire slab, cu indice de stres cutanat hipotonic moderat si pulmonar echilibrat. In concluzie, bioclimatul de salina are caracter sedativ de crutare, cu valori foarte reduse ale indicilor de stres, usor racoros ca temperatura si echilibrat sub aspectul umezelii.
Studiul microclimatului de salina realizat in Salina Trotus a evidentiat:
- temperaturi cu variatii minime (sub 1 0 C ), cuprinse intre 12,8 - 12,90 C, in perioada toamna - iarna si intre 13,2 - 13,40 C, in perioada de vara;
- valori ale umiditatii relative a aerului cu variatii sub 10 %, de la 74 - 75 %, iarna, la 80 - 82 %, vara;
- variatia extreme de redusa a cantitatii de oxigen, ca si a continutului de aerosol salin (130 - 170 particole / cm3;
- presiunea atmosferica - 70 - 73 cm Hg;
- absenta totala de alergeni (mucegaiuri si germeni patogeni);
- curentii de aer au viteze foarte reduse, in general imperceptibile.

Determinarile chimice au aratat In general, absenta aeropoluantilor, un pH usor acid al aerului, prezenta ionilor de Na, Ca, Mg. Evaluarile aeromicroflorei au demonstrat un inalt grad de puritate al aerului, atat vara, cat si iarna.
Se apreciaza astfel, pe baza rezultatelor studiului, ca bioclimatul salinei este caracterizat printr-un inconfort termic de racire slab (corectat printr-un program de miscare si vestimentatie adecvata), cu indicele de stress cutanat hipotonic, moderat, si indice de stress pulmonar echilibrat, asadar, un bioclimat sedativ de crutare.
Baza de turism precum si obiectivele turistice din mina Trotus sunt  amplasate la orizontul IX, la 240 m adancime. Accesul se face pe un plan inclint, spiralat, de 3,2 km lungime, cu microbuzele Salinei.


Serviciile oferite in interiorul salinei, de catre societatea de exploatare a sarii, sunt:

Servicii de baza :
- transportul in salina
- tratament cu aerosoli naturali halini
- vizitare salina si agrement: terenuri de sport (baschet, mini-fotbal, tenis de camp, tenis de masa), spatii de joaca pentru copiii (dotate cu leagane, tobogane);
Servicii conexe :
- punct de vanzare produse alimentare (bufet si terasa) si suveniruri            
- organizarea de expozitii de lucrari de arta (sculpturi, picturi pe sare);  
- amenajarea spre vizitare a Muzeului sarii
- vizitarea sau participarea la slujbe religioase in biserica "Sfanta Varvara", amenajata intr-una din galeriile salinei.

Turistii beneficiaza de serviciile unui cadru medical si ale unui profesor de sport, de un cabinet medical dotat cu aparatura de specialitate pentru interventii de urgenta si un salon cu patru paturi.
Programul de tratament cuprinde : odihna, gimnastica medicala generala si respiratorie, jocuri distractive si sportive ( sah, tenis, baschet ), plimbari, alergari cu caracter de antrenament moderat la efort, programe de educatie sanitara.
Hotelul Magura

Hotelul Magura, plasat in centrul orasului,la 200m de gara,dispune de 230 locuri in 115 camere

(95 cu 2 paturi si 20 matrimoniale)  ,cu Tv color,baie,telefon,balcon, centrala termica proprie.
Acest hotel se recomanda in primul rand celor care se trateaza de astm bronsic in sanatoriul din mina salina,precum si celor care calatoresc pe Valea Trotusului in grupuri organizate sau pe cont propriu.
Hotelul Magura detine o Sectie de recuperare  - reabilitare a sanatatii umane cu o capacitate de 100 locuri si care ofera servicii medicale de Ambulatoriu BFT si Internari – recuperare . Serviciile medicale ambulatorii de recuperare a sanatatii oferite sunt :

-  Consultatie initiala

-  Consulatie de control

-  Oscilometrie

-  Infiltratie in structuri ale tesutului moale

-  Punctie si infiltratie intraarticulara

-  Kinetoterapie de grup pe afectiuni

-  Galvanizare

-  Ionizare

-  Curenti diadinamici

-  Trabert

-  TENS

-  Curenti interferentiali

-  Unde scurte

-  Microunde

-  Diapuls

-  Ultrasunet

-  Sonodynator

-  Magnetoterapie

-  Laser-terapie

-  Solux

-  Ultraviolete

-  Curenti cu impulsuri rectangulare

-  Curenti cu impulsuri exponentiale

-  Contractia izomerica electrica

-  Stimulare electrica functionala

-  Bai Stanger

-  Bai galvanice

-  Dus subacval

-  Bai sau pensulatii cu parafina

-  Masaj regional

-  Masaj segmentar

-  Masaj reflex

-  Aerosoli individuali

-  Pulverizatie camera

-  Hidrokinetoterapie individuala generala

-  Hidrokinetoterapie partiala

-  Hidrokinetoterapie individuala

-  Tractiuni vertebrale si articulare

-  Manipulari articulatii periferice

-  Kinetoterapie cu aparatura speciala:

covor rulant, bicicleta ergometrica,

elecometre, bac de vaslit


Servicii efectuate la cerere contracost ( care nu sunt decontate de casa de asigurari de sanatate) :

-    Tratamente injectabile
-    Obezitatea
-    Sindrom tropostatic
-    Gimnastica de intretinere (fitness)

Informatii pentru programari internare si consultatii :    Telefon : 0234 344444    

Izvoare minerale

La baza pantei Dealului Magura apar la zi, de-a lungul unui aliniament, sapte izvoare de ape minerale, ale caror captari au fost amenajate si utilizate de peste 100 de ani (anul 1888). Analizele realizate de catre Institutul National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneoclimatologie - INRMFB au aratat ca acestea au continuturi cuprinse intre 4,139 -12,793 g/I si prezinta interes terapeutic pentru cura interna si externa, dupa cum sunt prezentate in tabelul urmator.

 

Indicatiile terapeutice ale izvoarelor :

 

Nr.

crt .

Nr. izvor

Tipul de cura

Indicatii terapeutice

1.

Izvorul nr. 1

cura interna

enterocolite cronice nespecifice

dischinezii biliare, sechele postoperatorii ale cailor biliare

costipatie atona

2.

Izvorul nr. 2

Izvorul nr. 3

Izvorul nr. 4

Izvorul nr. 5

Izvorul nr. 6

Izvorul nr. 7

cura externa

afectiuni reumatismale degenerative

afectiuni reumatismale abarticulare

afectiuni musculo-articulare posttraumatice

afectiuni ginecologice cronice

afectiuni ale cailor respiratorii ORL (sub forma de aerosoli)