E-mail Print PDF

Obiective turistice


Monumentul Eroilor de pe Dealul Magura
A fost ridicat în memoria a celor peste 14000 de ostasi români cãzuti în Primul Rãzboi Mondial (1916-1918) pe frontul de la Oituz-Cosna-Ciresoaia. Este unic în tarã, atât prin amplasament (520 m altitudine) si pe partea nord-esticã a Muntelui Mãgura, cât si din punct de vedere architectural. Construirea Monumentului va începe în anul 1925, sub domnia regelui Ferdinand si a reginei Maria, si se va termina în anul 1928, sub domnia regelui Mihai si a Înaltei regente domnesti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Manastirea "Magura Ocnei"*
Vechimea Schitului “Magura Ocnei “ se pierde in negura veacurilor. Traditia locala considera ca aceasta sihastrie ar data de pe vremea lui Alexandru cel Bun , lucru care nu poate fi dovedit documentar. Prima mentiune a schitului apare intr-un document din 13 noiembrie 1665 cand Solomia , fiica lui C. Donosi din Darmanesti , daruieste partea sa de mostenire Schitului “Magura de la Ocna”.
Asezat intr-o pozitie fermecatoare schitul va atrage multi vizitatori in veacul trecut: Gheorghe Asachi, Costache Negruzzi,George Sion.
In lunga sa existenta schitul a avut trei biserici construite succesiv: Prima , cu hramul “Inaltarea Domnului” a existat pana  pe la 1757, cand cu sprijinul domnului Constantin Racovita se construieste un nou lacas cu hramul “Sf. Gheorghe”. Ruinandu-se , o noua biserica , cu hramul “Buna Vestire” , va fi ridicata, in anul 1803, de catre arhimandritul Iacov.
In timpul Primului Razboi Mondial , in incinta schitului a fost amenajat un post de ajutor regimentar , unde sute de raniti au primit primele ajutoare medicale . Schitul a fost bombardat , dar nu a putut fi distrus.
Dupa al Doilea Razboi Mondial , Manastirea a devenit schit de maici.
Loc de odihna si de recreere pentru cei care se incumeta sa urce pana aici, acest asezamant monahal va fi desfiintat in timpul regimului comunist , cand , in februarie 1964, Biserica “Buna Vestire”a fost demolata. Dupa prabusirea regimului comunist, in 1989 se reinfiinteaza Schitul “Magura Ocnei”, iar din 1990 , la initiativa credinciosilor si cu sprijinul Episcopiei Romanului si Husilor , se construieste o biserica noua , cu hramul “Inaltarea Domnului”. Astazi , noul asezamant monahal a fost ridicat la rangul de manastire. Prin staruinta si priceperea arhimandritului Epifanie Bulancea s-au construit biserica, paraclisul, o frumoasa bisericuta de lemnin cimitirul manastirii, chilii, staretia si alte anexe.
Astazi Muntele Magura a devenit un loc de pelerinaj si s-a transformat intr-un puternic centru de spiritualitate ortodoxa.

 

Biserica "Raducanu"*

Biserica “Buna Vestire” (numita ulterior si Raducanu) a fost construita la sfarsitul sec. al XVII-lea inceputul sec. al XVIII-lea, de marele logofat Ion Buhus si de un targovet bogat , Paval; si refacuta in anul 1763 de marele logofat Radu Racovita.
Este un monument reprezentativ pentru barocul tarziu moldovenesc si este singura biserica din tara cu text francez in pisania din 1763. Biserica a fost zugravita in anul 1763 si din nou in anul 1811 de zugravul Mihail Paninopol, prin grija arhimandritului Meletie
Pe la sfarsitul sec. al XVII-lea biserica devine manastire fortificata inchinata , impreuna cu Manastirea Precista , Manastirii Ivir de la Muntele Athos .
A avut o istorie destul de framantata (in 1821 a fost ocupata de eteristisi de turci ;sub bombardament  in anul 1917 ).
Poarta mica , din nord a fost folosita pentru accesul zilnic in manastire. In partea dreapta , deasupra zidului, se gasea camera de paza.
Manastirea a fost si un insemnat centru de cultura , aici functionand o scoala in limba greaca unde se pregateau tinerii pentru cariera preoteasca.Biserica poseda un bogat fond de carte veche (38 carti romanesti si 15 grecesti)
Langa peretele sud-estic al Bisericii se afla mormantul marelui diplomat si scriitor Costache Negri (1812-1876). In incinta manastirii au fost inmormantati reprezentantii unor familii de boieri ilustri:Buhus, Racovita, Negri, Sturdza.
Din cele doua clopote ale bisericii, cel mare, turnat la Muntele Athos, cu o inscriptie in limba greaca (din 10 noiembrie 1810) este expus in fata bisericii. “…cu cheltuiala prea cuviosului arhimandrit chir Meletie si egumenul acestei manastiri, si a ieromonahilor Gheorghe , Visarion si a tuturor, cu metalul si banii Elisavetei din Ocna, spre pomenirea lor”.

 

Biserica "Adormirea  Maicii Domnului"

Biserica “Adormirea Maicii Domnului “, fosta Manastire “Precista” a fost construita de marele vistier Gheorghe Ursache , pe la 1662, si a fost inchinata Manastirii Ivir de la Muntele Athos in 1683. A fost inzestrata cu peste 74 de mosii in 9 tinuturi ale Moldovei, cu mori, case si pravalii de catre unii domni si mari boieri. Veniturile Manastirii “Precista” sunt consemnate in unele statistici din sec.al XIX-lea.
Manastirea a trecut prin momente dificile datorita razboaielor si jafurilor facute de trupe invadatoare:tatari, poloni, austrieci, turci.
Pana la secularizare, manastirea a fost condusa de 16 egumeni greci.
Costache Negruzzi , cu prilejul unei vizite la Tg. Ocna in 1850, face o interesanta descriere a turnului “Precistei”: “Turnul e o zidire curioasa. El este patrat, de o circonferinta de 12 stanjeni si de o inaltime de 5-6 . Se cunoaste ca a fost zidit cu mult inainte de monastire si ca menirea lui n-a fost de a servi de clopotnita. Gios are o incapere mare , care a fost, cum se vade , magazie sau inchisoare. Dinspre nord te sui pe o scarita la o inaltime de 15 palme si intre intr-o salita ingusta , unde cel dintai lucru ce ti se infatiseaza este spanzuratoarea!.....In dreapta acestui coridor este o usuta pe care te cobori …..intr-o inchisoare subpamanteana, fara lumina , fara aer si de o adancime grozava…..”

 


Biserca Domneasca din lemn

"Cuvioasa Parascheva"

Biserica de lemn “Cuvioasa Parascheva”, numita si “Domneasca” a fost construita din barne  de stejar pe malul Valcica, nu departe de ocne pentru rufetasi , pe la sfarsitul sec. al XVI-lea.  Arsa de tatari in anul 1717, biserica va fi refacuta in anul 1725, de camarasul Dediu, marele spatar , socrul domnului Mihai Racovita.
Biserica are un plan simplu , in forma de corabie . In prelungirea pronaosului a fost adaugata la o data tarzie clopotnita cu turn, captusita cu scandura. Are un iconostas de o inegalabila frumusete, cu splendide coloane cu sculptura la baza sa si cu cateva icoane vechi , la fel de frumoase.
Desi modesta ca proportii si plan , biserica ramane printre cele mai incarcate de istorie . In cimitirul bisericii odihnesc personalitati ale orasului : arhitectul Ioan Scarlat Scheletti(1914-1994); dr. Ioan Pastia(1883-1917); capitanul Sandu Tanasescu – erou in Razboiul de Independenta (1831-1898); preot Pavel Curcuta(1930-2001); etc.

Biserca  din lemn

"Sfantu Gheorghe"

Biserica “Sfantul Gheorghe “ din Tisesti a fost construita in anul 1752 de catre monahul Gheladie, ieromonahul Ioil si alti slujitori ai bisericii.
Initial biserica a avut o forma dreptunghiulara, cu pronausul poligonal si absida altarului pentagonala. Abia in 1895 se zidesc cele doua abside laterale din caramida. In tinda  se afla  piatra de mormant a preotului Varnav Arghir, fost preot al aceastei biserici.
In cimitirul bisericii odihnesc :capitanul Gheorghe Demetriad, cazut eroic in luptele de  pe Cosna; pictorul Ion Diaconescu(1915-1945).

 


Biserca

"Sfintii Voievozi Mihail si Gavril"

Anul construirii Bisericii “Sfintii Voievozi” este greu de precizat, dar este aproape sigur ca ea exista inca din sec. al XVIII-lea. Despre aceasta biserica exista numeroase documente vechi care atesta existenta ei inca din anul 1737. Probabil ca in anul 1849, Neculai Stoian reconstruieste aceasta biserica, pastrand doar o parte din planul initial al vechii biserici.
Biserica pastreaza o forma simpla, dreptunghiulara , cu un pridvor deschis si un turn-clopotnita in stil neoclasic.Iconostasul a fost pictat in 1852.
In interiorul bisericii se gasesc doua pietre funerare , una a ctitorilor Neculai Stoian si sotia sa Irina, cealalta a Mariei Neculau si a celor trei fii ai sai.

Biserca

"Sfintii Imparatii Constantin si Elena"

Biserica “ Sfintii Imparati Constantin si Elena “ a fost construita din piatra si caramida, in anul 1824. Ctitori sunt preotii Ioan Doroftei si Andrei Sechelaru care sunt reprezentati in tabloul votiv aflat pe peretele vestic al pronaosului .
Este o biserica modesta , fara elemente notabile, importanta prin vechimea sa . In vecinatate este un cimitir al penitenciarului . Troita ridicata in urma cu cativa ani are o placa de bronz pe care sunt trecuti 55 de detinuti politici care au murit in aceasta inchisoare in timpul regimului comunist.  In perioada interbelica era considerata monument istoric.


* Sursa: "Istoria ilustrata a orasului Targu Ocna-din cele mai vechi timpuri pana in prezent" - autor prof. Corneliu Stoica

Statia CFR Salina Monumentul eroilor de la 1877

 

Manifestari populare, traditii, obiceiuri legate de sarbatori religioase